• Jeruzalemský Spiš ...

          • V rámci dejepisného krúžku Zabudnuté dejiny podtatranského regiónu sme sa so študentmi III. C triedy Martinom Kriakom a Slavom Tomekom zúčastnili dňa 24. septembra milého podujatia Jeruzalemský Spiš v priestoroch obnovenej synagógy v Spišskom Podhradí. Pozvanie sme prijali od pána Michala Paľka, vedúceho kapely Mojše band. Počas besedy, ktorú viedol, sme prítomným predstavili projekt Susedia, na ktorých sme nezabudli, v rámci ktorého so študentmi od roku 2018 systematicky mapujeme a spracovávame príbehy našich stratených susedov z Popradu a okolia. Sprievodným programom v areály synagógy bola aj možnosť ochutnávky špecialít aškenázskej kuchyne. Pán Ľuboslav Horoba s manželkou si na dnešný deň pripravili Goldene jojch s macesovými knedličkami, Šolet (kačací), Kugel (zemiakový) a Haringový šalát. Mali sme možnosť ochutnať aj kóšer kávu, ktorú pripravoval Anton Nálepka (absolvent našej školy). Cestou do starobylého Spišského Podhradia sme si pozreli aj kráter s prameňom na Sivej brade a kúrie spišského biskupstva. V. Andraš

          • 💥🥗ZÁŽITKOVÁ GASTRONÓMIA🥗💥

          • Pod záštitou PREŠOVSKÉHO SAMOSPRÁVNEHO KRAJA, ktorej hlavným mottom bola TRADÍCIA, SEZÓNNOSŤ a LOKÁLNOSŤ. Zúčastnilo sa jej šesť škôl z celého Slovenska a hlavným zadaním bola príprava dvoch pokrmov prezentujúcich ich región. Nechýbala ani naša škola, ktorú zastupoval majster odbornej výchovy Marek Pajer a jeho žiaci v spolupráci so šéfkuchárom WELLNESS HOTELA KONTAKT Stará Lesná, Dušanom Čatlochom.

          • ❌❌Sektorová konferencia ❌❌

          • SEZÓNNOSŤ, LOKÁLNOSŤ, UDRŽATEĽNOSŤ. Dnes sa tejto diskusie, ktorá sa konala v NESTVILLE TABERNA v Hniezdnom zúčastnili aj naši majstri odbornej výchovy Tomáš Regitko a Marek Pajer. Hostia si mohli užívať zážitkovú gastronómiu v podaní našich absolventov,šéfkuchára HOTELA LOMNICA Jaroslava Bachledu, Šimona Kalatu a našej žiačky Viktórie Orolínovej. Taktiež nechýbala ani káva od majstra odbornej výchovy Vladimíra Koča a jeho žiakov. Veľké ĎAKUJEM patrí PREŠOVSKÉMU SAMOSPRÁVNEMU KRAJU za poskytnutú možnosť byť súčasťou tejto konferencie a už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.

             

          • Raut pri príležitosti slávnostného otvorenia ZUŠ v Lendaku

          • Našim budúcim kuchárom a čašníkom bolo potešením pripraviť raut pri príležitosti slávnostného otvorenia zrekonštruovanej budovy Základnej umeleckej školy v Lendaku. Tešíme sa, že táto inštitúcia je pripravená pre vzdelávanie a výchovu mladých umelcov

            Ďakujeme majstrom odbornej výchovy za odborný priebeh tejto akcie.

          • Smerový prieskum dopravy vo Vysokých Tatrách

          • Naši žiaci nelenili ani v nedeľu, nedali sa odradiť ani počasím a zapojili sa do smerového prieskumu dopravy vo Vysokých Tatrách. Na rozličných stanoviskách od Štrby až po Lysú Poľanu dokumentovali žiaci pohyb áut. Veríme, že tento prieskum dopomôže k skvalitneniu života v našom regióne.

          • Susedia, na ktorých sme nezabudli ...

          • Dňa 7. septembra 2022 sme sa už po piaty krát zúčastnili pietneho podujatia pod názvom Čítanie mien obetí holokaustu v divadle P. O. Hviezdoslava na Laurinskej ulici v Bratislave. Záštitu nad 13. ročníkom pietnej spomienky tento rok prevzal predseda vlády SR Eduard Heger a pozvanie prijalo mnoho známych osobností slovenského verejného života ako napr. Pavel Traubner, Juraj Stern, Peter Salner, Božidara Turzonovová, Ján Budaj, Tibor Macák, Dagmar Mozolová, Marek Majeský a mnoho iných. V závere podujatia boli vyhlásené výsledky študentskej súťaže Dokumentačného strediska holokaustu Susedia, na ktorých sme nezabudli. Téma 7. ročníka sa niesla pod názvom:

            Kam až dospela nenávisť.

            80 rokov od prvej vlny deportácií Židov z pohľadu dnešných mladých ľudí.

            Odborná porota v zložení Jána Hlavinku - riaditeľa DSH, Ivana Kamenca - historika, vedca a odborníka v oblasti holokaustu, Petra Salnera - etnológa a judaistu, Zdenky Dubanovej a Andrei Švecovej - za organizáciu ICEJ hodnotila spolu dvadsaťpäť veľmi kvalitných úvah a esejí. Naša študentka Patrícia Britaňáková (IV. A), ktorá sa do tejto ťažkej témy ponorila celou svojou dušou, za svoju úvahu prepojenú s príbehom Popradčanky Mariky Erdélyovej, vyhrala krásne tretie miesto, za čo jej srdečne gratulujeme.

          • 2. ročník Prírodovedných hier

          • Dnes 8.9.2022 sa v Poprade  miestnej časti Kvetnica realizoval 2. ročník PRÍRODOVEDNÝCH HIER, ktoré organizoval Banícky cech Horného Spiša pre žiakov základných škôl z okresu Poprad.  Naši žiaci pod vedením MOV pripravili malé občerstvenie a chutný guláš pre všetkých účastníkov, ktorý sa podával priamo v prírode. 

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Sledujte nás